Este un act de nastere autentic si e limpede ca biblioteca exista. Nici nu se putea face scoala fara o biblioteca, nu neaparat in acceptiunea de astazi, ci doar ca o colectie a celor mai importante carti pentru uzul studentilor si dascalilor vremii respective. Ani mai tarziu, in 1881, Scoala de Poduri si Sosele avea sa ia forme si mai organizate; ea a functionat fara intrerupere timp de 40 de ani.
Cam in aceeasi vreme se nastea si Societatea Politehnica din Romania, ca rezultat firesc al avantului ingineriei nationale. In Buletinul Societatii Politehncie din Romania din 1885 se vorbea despre necesitatea infiintarii bibliotecii, destinata “ a pune pe fiecare din membri in contact cu ceea ce se produce in arta inginerului si arhitectului din tarile vecine. In 1886 se inaugureaza constructia localului din Calea Grivitei, care multi ani a gazduit rectoratul. Aici se prevedea sa fie gazduita si a functionat biblioteca cu o sala de lectura pentru 40 de cititori. De la 28 de carti si 40 de cititori s-a parcurs un drum urias.

Biblioteca este astazi o structura solida, de o mare complexitate, care aduna in rafturile sale cele mai importante opere stiintifice ale tuturor slujitorilor scolii romane politehnice, dar si cele mai reprezentative opere stiintifice ale ingineriei mondiale.

Misiunea BC/UPB este de a participa activ la procesul de instruire, formare si educare, precum si la activitatea de cercetare din UPB, prin dezvoltarea unei baze infodocumentare pertinente stiintific, destinata sustinerii programului de īnvatamānt si de cercetare al studentilor, cadrelor didactice, cercetatorilor, facilitānd accesul la aceste colectii de informatii, constienta fiind de rolul strategic pe care īl are biblioteca īn cadrul societatii informationale.

Prima atestare documentara a Bibliotecii, aflata in arhiva institutiei, este o adresa a Ministerului Agriculturii, Comertului si Lucrarilor Publice din 16 februarie 1868, prin care i se comunica directorului Scolii: “Va inaintam 28 exemplare din diferite publicatii insemnate pe contrapagina spre a le avea in biblioteca ce se va face la aceasta scoala.”. O luna mai tarziu, acelasi trimitator facea completarea: “cartile oferite sa fie trecute in inventarul scolii si inregistrate la biblioteca pe categorii”.